BIOGRAFIE:
English Biography

 

Yvonne, geboren en getogen in Utrecht, is zeer geïnteresseerd in de verschillende inheemse culturen in de wereld. Ze volgde de Fotovakschool te Apeldoorn en enige cursussen aan de Fotoacademie te Amsterdam.
Ze heeft zich toegelegd op documentaire fotografie waarin de mens centraal staat. Portretfotografie is ook een specialiteit van haar. Recentelijk combineert ze fotografie met andere technieken zoals kalligrafie.

Vanaf 1990 reist ze naar Latijns-Amerika vanwege haar interesse in Indiaanse culturen.

foto © Marijke Volkers

Ze maakte een reisboek over Guatemala en een serie ‘Indiaanse Portretten’ in zwart-wit, die trotse mensen laat zien ondanks hun lage sociale status in de maatschappij. Haar eerste grote expositie was getiteld ‘Maya’s, Indianen van Guatemala’ die geëxposeerd werd in het Museum voor Volkenkunde in Leiden en in het Museon te Den Haag. In Guatemala ontmoette ze de dichteres Isabel Garma met wie ze het boek ‘La Poesía del Niño Caminante’ maakte, dat een unieke combinatie van poëzie en fotografie bevat.

In het midden van de jaren negentig werd Zuid-Amerika het reisdoel dat resulteerde in ‘Hoedenportretten uit Bolivia en Peru’. Yvonne maakte nog een reisboek over Bolivia, het meest Indiaanse land van deze regio.
Het thema van ‘de dood’ kreeg haar belangstelling en samen met haar voormalige partner, de kunstschilder  Gerrit Hardenbol maakte ze de expositie ‘De dood verbeeld’.
Een reportage over een religieus feest in een Indiaans dorp in Bolivia leidde tot de expositie ‘Mojitania, Feest ter ere van de Heilige Ingnatius’, die te zien was tijdens het Holland Festival Oude Muziek in Utrecht.

Wereldmuziek is altijd een ander onderwerp van Yvonne’s fotografie geweest. Ze volgde een aantal muziekseries in het Muziekcentrum Vredenburg waar zij Indiase, Pakistaanse en Latijns-Amerikaanse artiesten fotografeerde. Later werd Flamenco een van haar lievelingsonderwerpen. Haar eerste grote expositie droeg de titel ‘De Magie van Duende’ en deze reisde ook naar België.
In hetzelfde jaar (2000) won Yvonne de eerste en een extra prijs tijdens de IIe Salon Internacional de la Fotografía Flamenca in Jerez de la Frontera (Spanje). Sinds dat jaar bezoekt ze regelmatig flamencofestivals in Spanje, zoals het Festival del Cante de las Minas in La Unión (Murcia).
Over de zigeunerfamilie Maya, die ze in Nederland en Spanje volgde, maakte ze de expositie ’Los Mayas, Gitanos de Granada’.

Vanwege haar interesse in de verschillende bewegingen van de flamencodans maakte ze enige ‘Passionele Triptieken’ (drie foto’s van opeenvolgende bewegingen). ‘De beweging kan beter gezien worden op een bewegend stuk stof dan op statisch papier zoals een foto’. Dus maakte Yvonne een levensgrote foto van een danseres op een banier. Dit project werd mogelijk gemaakt door de Eerste Nederlandse Flamenco Biënnale (2006) waarvoor ze twee banieren mocht maken.
Aan het eind van 2006 verscheen het boek ‘La Historia de la Fotografía Flamenca’ geschreven door Carlos Arbelos uit Granada (Spanje), waarin een hoofdstuk gewijd is aan Yvonne’s leven en werk vergezeld door vijf foto’s in zwart-wit als een kroon op het werk van twaalf en een half jaar flamenco-fotografie. 

Door persoonlijke contacten met vluchtelingen kreeg Yvonne interesse voor het Midden-Oosten. Haar eerste reis naar Oost –Turkije (Koerdistan) werd gevolgd door een woestijnreis per kameel in de Sinaï (Egypte). Later reisde ze naar de koningssteden van Marokko en maakte ze een lange intensieve reis naar Iran wat resulteerde in de serie ‘People of Iran’ die te zien was tijdens het ‘Iraanse Filmfestival’ (2006) in Utrecht. In mei 2007 werkte ze samen met de Koerdische cineast Ako Sirini in een project in Sulaimaniya in Koerdistan (Irak) waar ze een documentaire maakten over dove mensen: ‘De Stille wereld’ (werktitel). In 2008 reisde ze naar Jordanië.

Gedurende de zomer van 2007 maakte Yvonne een reis naar Guatemala om haar reisboek te actualiseren. Daarna werd Cuba bezocht en eindigde de reis in Mexico City waar een bezoek werd gebracht aan het Frida Kahlo Museum: La Casa Azul. Yvonne schreef in de jaren negentig twee uitgebreide artikelen over Frida voor kunsttijdschriften en een paar jaar geleden had ze optredens over Frida met beelden. Een nieuw project over deze verbazingwekkende kunstenares volgt.

Yvonne maakt deel uit van het kunstenaarsinitiatief ‘inspIran’ waarin zeven kunstenaars uit Nederland en Iran zich laten inspireren door de rijke cultuur van Perzië/Iran. De expositie begon in de Kunstkerk te Amsterdam en reist door Nederland. In 2009 zal die te zien zijn in Warmond, Alphen a/d Rijn en Utrecht.

In Nederland houdt Yvonne zich bezig met interculturele relaties en optredens. In april/mei 2008 maakte ze deel uit van van het project ‘&10xID’ waarin negen jonge fotografen zich bezighouden met het onderwerp ‘Indentiteit en Diversiteit’. Yvonne maakte hiervoor dubbelportretten van het ‘Maatjesproject (ROCMN)’ die te zien waren in het ACF (Amsterdams Centrum voor de Fotografie) te Amsterdam.

In 2008 en 2009 reist ze naar Marokko in verband met een reisboek over dit land (Wereldwijzer Marokko) dat in 2010 gepubliceerd zal worden.

Begin 2009 wordt ze lid van het Kunstenaarsgenootschap Arti et Amicitiae te Amsterdam.

Yvonne combineert graag foto’s met tekst omdat ze samen een sterke impressie kunnen geven van het onderwerp. Haar doel is om het beeld van de mens in zijn omgeving te intensiveren.

 

Exposities :